Thursday, March 7, 2019

Menstruatia dupa sarcina


Cateva saptamani dupa nastere, fiecare femeie are o secretie vaginala numita lochia si este compusa din sange, mucus dar si tesut placentar. Acest lucru poate dura si pana la sase saptamani dupa nastere.

Cu toate acestea nu exista o regula exacta a inceperii ciclului menstrual regulat. Sunt mai multi factori care influenteaza acest lucru.

Ciclul menstrual dupa sarcina

Fiecare femeie este diferita in felul ei si fiecare organism reactioneaza diferit dupa nastere. Unele femei se refac imediat dupa nastere, in timp ce altele au de indurat si saptamani intregi pana ajung sa isi revina complet.

Nivelul de hormoni este diferit de la un organism la altul, de aceea este foarte dificil sa se prevada o data exacta a reluarii menstruaiei dupa nastere.  Sunt cazuri in care menstruatie revine intr-o luna de la nastere, dar si cazuri mai nefericite in care femeia poate astepta si pana la douasprezece luni. 

Conform cercetarilor, in medie ciclul menstrual revine intre 42 si 56 de zile de la nastere, asta in cazurile in care nu intervin alti factori care sa perturbe acest lucru.

Factori care afecteaza menstruatia de dupa sarcina

Exista multi factori care pot influenta aparitia ciclului menstrual dupa sarcina, factori care nu influenteaza doar aparitia menstruatiei ci si sanatatea femeii in general:
  •        Stresul
  •     Medicatia
  •     Dieta
  •     Cantitatea excesiva de pierdere sau luare in greutate
  •     Alaptarea.

-     
Alaptarea este unul dintre factorii care pot influenta aparitia menstruatiei. Organismul elibereaza o cantitate mai mare de hormoni, prolactina, pentru a ajuta procesul de lactatie, fapt care blocheaza ovulatia. Datorita intarzierii ovulatiei va aparea automat si intarzierea aparitiei menstruatiei si revenirea la un ciclu menstrual regulat. Insa acesta nu este o regula, sunt femei care trec prin aceasta problema.

    Modificari ale ciclului la nastere

    Cercatarile au aratat ca foarte multe femei sufera modificari neasteptate ale ciclului menstrual dupa nastere. Cele mai fregvente modificari sunt legate de obicei de perioada menstruatiei si de modificari ale fluxului menstrual si al volumului acestuia.
    
    Primele menstruatii dupa nastere pot fi ceva mai grele decat va asteptati sau fata de cum erati obisnuite. De asemenea, durata primei menstruatii de dupa nastere poate fi mult mai amare in comparatie cu perioadele menstruale de dinaintea sarcinii. Insa acest lucru nu trebuie sa va ingrijoreze, deoarece totul va reveni la normalin perioadele urmatoare.
        
     In cazul in carese intampla ca sangerarea de dupa nastere dureaza mai mult de sase-opt saptamani este recomandat un consult de specialitate la medicul ginecolog. Deasemenea, daca durata menstruatiei este mei mare opt zile, daca fluxul menstrual este foarte abundent sau daca se foarmeaza foarte multe gheaguri in timpul menstruatiei.

     Menstruatia si fertilitatea de dupa nastere

    Majoritatea obstreticienilor si ginecologilor nu recomanda reluarea actului sexual mai devreme de controlul de sase saptamani de dupa nastere. Cu toate acestea, sunt femei care se simt foarte bine destul de repede si se simt in masura sa intretina relatii sexuale mult inainte de perioada recomandata.

     Este foarte important de stiut ca in orice moment puteti ramane iarasi insarcinate daca nu folositi nici o metoda contraceptiva. Desi menstruatia nu a venit, asta nu inseamna ca ovulatia nu a avut loc. Sunt nenumarate cazuri in care femeile sunt deja insarcinate la controlul de sase saptamani de dupa nastere.

     Este indicat un consult ginecologic cu privire la metodele contraceptive cele mai bune, mai ales daca alaptati. Pilulele contraceptive contin o cantitate mare de estrogen si progesteron si nu sunt recomandate feleilor care alapteaza.

No comments:

Post a Comment