Thursday, March 7, 2019

Ciclul menstrual si problemele care apar


Exista variate tipuri de probleme asociate ciclului menstrual, probleme care de cele mai multe ori interfereaza cu functia de reproducere la femei. Dar haideti sa vedem cate ceva despre acest subiect….

Se stie ca debutul menstruatiei este un eveniment foarte important in viata oricare fete ce va deveni femeie. Acesta este momentul in care organismul incepe maturitatea sexuala si de reproducere. Ciclul menstrual este o functiei destul de complicata a organismului care implica multe organe si o cantitate mare de hormoni.


In fiecare luna ovarele produc un ovul matur sub influenta hormonilor feminini. Invelisul uterin se ingroasa si se pregateste pentru o posibila sarcina. Daca nu are loc nici o fertilizare, ovului este transportat in uter si de aici, impreuna cu mucoasa uterina, este expulzat ca parte a sangerarii menstruale. De cele mai multe ori acest ciclu este destul de regulat, insa sunt si femei care au anumite variatii, insa aceste sunt si ele normale.

Probleme fregvente ale ciclului menstrual

Durata unui ciclu menstrual normal este de 28 de zile, perioada in care mentruatia poate fi inter 3 si 5 zile. Insa sa nu uitam ca fiecare femeie are propriul ritm si un ciclu menstrual propriu, asa ca asazis-ul “ciclu normal” poate varia. Atata timp cat pentru o femeie ciclul identic luni la rand, inseamna ca acela este ciclul ei normal, si la acela trebuie ea sa se raporteze. 

Chiar si asa, unele anomalii ale ciclului menstrual trebuie luate foarte in serios si se recomanda investigatii medicale, deoarece uneori acest lucru poate ascunde probleme medicale mai grave.

Un ciclu menstrual regulat

Un ciclu menstrual regulat este un termen lar si foarte vag, dar care poate sa copere o multitudine de probleme menstruale. Termenul de neregulat se poate referi atat timp cat si la volum. 

Putem spune ca un ciclu menstrual lung, de 35-40 de zile, nu este neaparat neregulat, asta daca se repeta mereu la acelasi interval de zile. Cu toate acestea ciclurile de 35-40 de zile sau cele de mai putin de 25 de zile pot fi considerate neregulate in comparatiel cu cele de 28 de zile.

Afectiuni care duc la o menstruatii neregulate

  1. Oligomenoreea – este una din cauzele care se poate ajunge la un ciclu menstrual neregulat. Acesta nu este o boala in sine, ci este un simptom a unei afectiuni. Stresul, dezechilibrele hormonale, sindromul ovarului polichistic sau obezitatea sunt cauze posibile pentru aparitia oligomenoreei. De multe ori este suficient modificarea stilului de viata , si anume dieta, exercitii, pentru tratarea acestui simptom. Insa pot fi cazuri in care este necesar tratament cu pilule contraceptive sau terapii hormonale pentru revenitea la o menstruatie regulata.
  2. Anovulatia – sau mai bine zis o ovulatie neregulata, lucru care duce automat la o mentruatie neregulata. Acest lucru este de nedorit mai ales pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate, dar cu tratament medicamentos ea poate fi reglata fara probleme.
  3. Amenoree – o afectiune caracterizata prin incetarea completa a perioadelor menstruale.
  4. Menstruatie dureroasa – situatie in care perioada menstruala este insotita de crampe excesive, sangerari masive sau sangerari cu gheaguri.
  5. Dismenoreea – reprezinta o menstruatie foarte dureroasa, cu crampe si chiar hemoragii grele. De cele mai multe ori, In spatele acestei afectiuni  sta endometrioza sau chisturile ovariene.

No comments:

Post a Comment